Zapojte se do diskuze!

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou" pro pohled obyvatele domu, zástupce části vlastníků. Obsah příspěvků může být zasílán automaticky po sdělení Vaší mailové adresy.
Mgr. Ing. Radek Novotný, zástupce části vlastníků, 777 083 126, coney@centrum.cz

Reklamní řádek

středa 22. prosince 2010

Regulace topení a výměna čidla

V úterý 21. prosince jsem byl proškolen na obsluhu regulačního prvku, instalovaného na Prušánecké 18 a Prušánecké 22 firmou LS MONT s.r.o.. Regulaci tvoří ovládací panel AVS37.294/509, regulátor RVS46.530 a MIX na směšovaném topném okruhu. Dokumentace je ke stažení zde.
Je to v podstatě jednoduché, máme nastavenu denní topnou cílovou teplotu 24°C, noční cílovou teplotu 22°C, definovánu denní dobu jako časový úsek od 5 do 23 hodin, a tzv. strmost topné křivky 1,76 (zjednodušeně řečeno, definuje teplotu vody ve vztahu k vnější teplotě a cílové teplotě).
Pokud dojde k tomu, že se dohodneme na "přání obyvatel domu" změnit parametry topení, jsem schopen to zajistit - za předpokladu, že mi budou poskytnuty klíče od regulátorů, nyní "na nich sedí" pan Šlapal.

Den předtím, v pondělí 20. prosince, jsem se mailem "dohadoval" s paní Paďourovou o faktuře za opravu chodbového čidla na Prušánecké 20.
Za normální postup bych považoval, kdyby nové čidlo bylo zakoupeno (ceny se pohybují v rozsahu 250 - 850 Kč, lze samozřejmně diskutovat o kvalitě nabízených kusů) a namontováno údržbářem domu. Bohužel, do funkce údržbáře určila paní Paďourová (na schůzi nám to prostě bez diskuse oznámila) pana Šlapala (na nějž bylo na schůzi jeho manželkou odmítnuto poskytnutí telefonního kontaktu, o tom, že se mi tohoto pána nedaří zastihnout, není známo jeho telefonní číslo a na maily neodpovídá, jsem tu už psal).
Dotyčný pán ale dle slov paní Paďourové není vlastně údržbářem, ale jen jakýmsi "technickým dozorem", neboť paní Paďourová hned na schůzi též prezentovala, že pan Šlapal nebude na domě nic opravovat, že bude jen sledovat, kde vznikla jaká závada a jí to hlásit, a ona že objedná opravu. Navíc dotyčný pán nemá elektro zkoušky...
Tento postup si dovolím nazývat tunelováním našeho FDH. A situaci kolem čidla označuji jako vzorový příklad. Neboť kdyby údržbář zakoupil (řekněme že za 500 jedno z "dražších lepších" čidel) a namontoval jej, stálo by to dům 500 Kč (panu Šlapalovi je placen paušál za práci), takhle nás jedno čidlo stálo 1.120 Kč.

Doufám, že se v domě najde jiný člověk, který má elektro vzdělání (a doklad o tom) a bude ochoten jako údržbář opravovat, nikoliv jen identifikovat závady a hlásit je paní Paďourové... (Podotýkám, že se práce nebojím, ale do této funkce se tímto rozhodně NEhlásím) Nebo, má-li trvat současná praxe, nepotřebujeme platit žádný "technický dozor" a můžeme všichni telefonovat a hlásit paní Paďourové závady přímo!
(Nijak tímto textem nechci tvrdit, že by snad objednaná firma špatně provedla svou práci, jen jí vůbec v normálně fungujícím domě nemusela dostat!)

Žádné komentáře:

Okomentovat