Zapojte se do diskuze!

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou" pro pohled obyvatele domu, zástupce části vlastníků. Obsah příspěvků může být zasílán automaticky po sdělení Vaší mailové adresy.
Mgr. Ing. Radek Novotný, zástupce části vlastníků, 777 083 126, coney@centrum.cz

Reklamní řádek

pátek 20. ledna 2012

Odsávání / ventilace

Náš dům má systém centrálního odsávání / ventilace.
Funguje to tak, že:
  • v bytech máme nad sporákem, na WC a v koupelně mřížku do ventilační šachty,
  • v bytovém jádře a nad sporákem spínač (tlačítko), jehož stiskem spustíme odsávání na stanovený časový úsek (cca 40 sekund; opakovaný stisk = načítání času na násobky časového úseku, podržení tlačítka = vypnutí ventilace),
  • na střeše centrální odsávací jednotku s elektromotorem, zapínanou přes relé s časovým spínačem (viz popis funkce tlačítka v předchozím bodě).
Proč o tom píši?
Ve středu večer i ve čtvrtek ráno jsem zaznamenal, že nám v naší stupačce nejde odsávání. Pátral jsem po tom proč. Jsou totiž možné v podstatě tři varianty:
  1. někomu v bytě zlobí tlačítko sloužící ke spínání odsávání a zkrat (trvalé sepnutí) vyřadí systém z provozu;
  2. je vadná pojistka (na chodbě v posledním patře);
  3. spálí se motor ventilátoru.
Tentokrát to bylo o tom, že soused ve svém bytě zjistil "seklé" tlačítko (varianta první).
Kdyby to nebyla tato varianta, údržbář by provedl kontrolu pojistek, nepomůže-li první ani druhé, bylo by bývalo třeba povolat firmu na variantu třetí.
Nesprávná montáž "soukromého" odsávání (aktivní digestoře místo pasivní či vlastní ventilátor na WC či v koupelně) může způsobit, že dotyčný "smrdí sousedům", pokud jeho "soukromé" odsávání není napojeno tak, aby též přes relé spínalo společné odsávání!
Tož ať všichni vědí pro příště...

Má-li kdokoliv nějakou konstruktivní připomínku či námitku, pište - na web nebo na můj mail coney@centrum.cz.

1 komentář:

  1. Představuji si to tedy tak, že máte klasickou stoupačku, na kterou jsou napojené digestoře. Tohle jsme řešili taky a to především že po připojení a zapnutí většího množství digestoří se zbláznila prostorová akustika nebo co a ve všech bytech napojených na stoupačku se ozýval hodně nepříjemný tón. Nakonec to vyřešila až rekonstrukce celé šachty.

    OdpovědětVymazat